Heb je een sollicitatie in het Engels in het vooruitzicht, maar ben je daar nog niet helemaal klaar voor? No worries, onze ervaren sollicitatietrainers Steph, Eva en Natasha delen hun beste tips voor het voeren van een sollicitatiegesprek in het Engels. Wat zeggen zij tegen hun cliënten? We focussen op de 3 belangrijke aspecten van het sollicitatieproces: CV, motivatiebrief en sollicitatiegesprek. In dit artikel delen ze hun advies!
Heb je hulp nodig met je Engelse sollicitatiegesprek? Of wil je het hele sollicitatieproces beter aanpakken? Wij bieden privétraining op maat voor een vliegende start. Laat gebrekkig Engels jouw droombaan niet in de weg staan!
Sommige tips zijn nieuw, andere klinken je wellicht bekend in de oren (in het Engels zeggen we dan “old hat”, = een vaardigheid die je al enige tijd hebt). Maar: zelfs bij bekende adviezen kan een update geen kwaad. Wees kritisch en kijk waar jij je sollicitatievaardigheden kunt aanscherpen: “up your game”.
Let’s do this!
Inhoud:
1. CV schrijven in het AI-tijdperk
2. Een overtuigende motivatiebrief schrijven doe je zo
3. Een goede voorbereiding is het halve werk
Is je CV nog volgestopt met mooie designs, een profielfoto, en tabellen? Dan is het tijd voor een update. Steeds meer bedrijven gebruiken Applicant Tracking Systems (ATS) om kandidaten te scannen, en dat betekent: eenvoud en een strak ontwerp.
Hier zijn onze tips om op te vallen – bij zowel AI als HR-managers!
ATS-systemen scannen op functiegerichte trefwoorden, dus zorg dat jouw CV gevuld is met termen uit de vacaturetekst. Gebruik actiewerkwoorden en taal uit de branche om te matchen met de functie. Tools online kunnen je helpen de juiste woorden te vinden – zo mis je geen belangrijke termen.
Bij een ATS-vriendelijk CV draait alles om overzicht. Vermijd ingewikkelde opmaak en afbeeldingen die het systeem in de war brengen, en kies voor standaard lettertypes, opsommingstekens en duidelijke koppen.
Begin je CV met een korte, krachtige samenvatting van je kwaliteiten. Geef in drie zinnen weer wie je bent, wat je kunt, en waarom je een aanwinst bent.
Laat alleen contactinformatie, je woonplaats en bijvoorbeeld je LinkedIn-profiel achter. Vergeet geboortedata en foto’s – dat zijn afleiders. Ben je ZZP’er? Zet dan je KvK-nummer erbij.
In plaats van louter verantwoordelijkheden op te sommen, geef je prestaties een podium. Gebruik meetbare resultaten zoals “omzet verhoogd met 30% in zes maanden” om impact te tonen. Dit geeft een beter beeld dan ‘verantwoordelijk voor de verkoop.’
Maak je technische kennis en zachte skills zichtbaar: software, tools en teamwork. Vooral in de huidige tijd, waarin remote werken een grote rol speelt, zijn aanpassingsvermogen en communicatie essentieel.
Tenslotte: zorg dat het klopt!
Spelling- of grammaticafouten? Een CV langer dan twee pagina’s? Dat kan écht niet. Neem de tijd om te proeflezen en vraag feedback van een docent of collega. Met een sterke, foutloze presentatie maak je de juiste indruk!
Volg deze sollicitatietips en je bent klaar om indruk te maken op recruiters én ATS-systemen. Op naar die droombaan!
Je sollicitatiebrief is dé plek om verder in te gaan op je ervaring en prestaties – niet om je cv te kopiëren. Laat zien waarom jij uniek bent, waarom je goed bij deze functie past en wat je aan het team kunt bijdragen. Benadruk je belangrijkste successen en, als het kan, gebruik cijfers om je prestaties te kwantificeren. Tip: gebruik opsommingstekens in plaats van lange zinnen om je punten kracht bij te zetten. Zo springt je ervaring er echt uit!
Een standaardbrief als basis? Prima, maar elke sollicitatiebrief moet op maat zijn. Neem even de tijd om je in de cultuur, waarden en missie van het bedrijf te verdiepen. Laat zien hoe jouw doelen en ervaring aansluiten bij hun visie. En als je de naam van de recruiter weet, gebruik die dan als aanhef – een persoonlijke touch doet wonderen!
Klinkt misschien als een open deur, maar het komt vaak voor: slordige typfouten in sollicitatiebrieven. En dat maakt geen goede eerste indruk. Gebruik online tools om die kleine foutjes eruit te vissen of vraag een vriend(in), familielid of Engels docent om nog een keer te lezen. Solliciteren kost energie, en foutjes sluipen er snel in, dus zorg ervoor dat je brief foutloos is voor je ‘m verstuurt.
Iedereen weet dat een goede voorbereiding begint met research naar het bedrijf en de functie. Weten wat hun missie, waarden, recente projecten en bedrijfscultuur zijn, helpt je niet alleen om je antwoorden aan te passen, maar toont ook jouw oprechte interesse in de organisatie. En daar scoor je punten mee!
Ga een stap verder met je research en zoek ook naar vaktermen die vaak in de functie of sector voorkomen. Maak een lijst van belangrijke woorden en uitdrukkingen die in het gesprek naar voren kunnen komen en oefen hoe je deze kunt verwerken in je antwoorden. Zo kom je zelfverzekerd en professioneel over als je jouw ervaring en vaardigheden bespreekt.
Een van je sterkste tools tijdens een sollicitatie zijn jouw persoonlijke verhalen. Bereid een paar kernverhalen voor die je sterke punten laten zien, vertellen over uitdagingen die je hebt overwonnen (perfect voor de gevreesde vraag: “Wat zijn je zwakke punten?”) en lessen die je hebt geleerd. Houd ze kort en relevant, met concrete details die je verhaal levendig en impactvol maken.
Oefen het vertellen van je verhalen op een natuurlijke manier. Het doel is niet om ze woord voor woord op te dreunen, maar om ze soepel in je antwoorden te verwerken. Als je goed bent voorbereid, kun je je verhalen aanpassen aan verschillende vragen zonder dat je vastloopt.
Worstel je even met een onverwachte vraag? Geen probleem, neem gerust een moment om je gedachten te verzamelen. Adem diep in en geef jezelf een korte pauze. Dit helpt je te ontspannen én zorgt ervoor dat je antwoorden doordacht zijn. Je kunt iets zeggen als: “Goede vraag, laat me even nadenken.” Het is altijd beter om even de tijd te nemen dan overhaast te antwoorden en de kern van de vraag te missen.
Het is ook prima om om verduidelijking te vragen als je de vraag niet helemaal begrijpt. Dat laat zien dat je betrokken bent en goed wilt begrijpen wat er wordt gevraagd. Onthoud dat een sollicitatiegesprek een gesprek is, geen kruisverhoor! Blijf kalm, stel vragen waar nodig en wees flexibel – zo kun je je vaardigheden en ervaringen helder en effectief overbrengen.
Iedereen is weleens zenuwachtig en vergeet weleens woorden of struikelt over z’n antwoorden. Dat is menselijk! Maar door even pauzes te nemen, rustig te blijven en diep adem te halen, kom je zelfverzekerder over – en dat kan nét het verschil maken!
Hulp nodig met een CV, motivatiebrief of het voorbereiden van een sollicitatie in het Engels? We staan klaar om je te helpen. Met een persoonlijke aanpak en trainers die precies weten hoe ze je kunnen laten stralen in je Engels. Klik op de knop hieronder en ontdek hoe we samen jouw sollicitatie een boost kunnen geven.
Redactie: Brenda de Jong-Pauley MA, Director, The English Center. Met bijdragen van trainers Eva, Steph and Natasha.
Vertaling: L. de Ruijter
Duizenden tevreden leerlingen gingen je sinds 2009 voor
Wat onze studenten van ons vinden: Bezoek TrustPilot voor geverifieerde beoordelingen.
The English Center is CEDEO erkend