We weten allemaal dat je een taal niet kunt spreken zonder de juiste woorden – woorden zijn letterlijk de bouwstenen van een taal. Daarom is het leren en onthouden van nieuwe woordenschat zo’n fundamenteel onderdeel van het leren om vloeiend te spreken. Bekijk onze tips om je Engelse woordenschat te verbeteren, met de nadruk op woordenschatretentie.
Maar voor de meeste mensen is het onthouden van deze woorden de moeilijkste, tijdrovende en soms ontmoedigende fase van het leren van een tweede taal. Er zijn gewoon zóveel woorden om te leren en te onthouden. Het kan hopeloos aanvoelen, alsof je een berg beklimt waarvan je weet dat je nooit de top zult bereiken.
Het proces begint echter eenvoudig. Je leest of hoort een woord, oefent het uit te spreken, schrijft het misschien op en herinnert het je een paar minuten later weer. Dat is je kortetermijngeheugen aan het werk. Maar als je wilt dat deze woorden blijven hangen, moet je ze in je langetermijngeheugen verankeren.
En wat is de beste manier om je Engelse woordenschat te verbeteren? Laten we eens kijken wat de wetenschap – en onze docenten – hierover te zeggen hebben.
Sectie 1: Over het verwerven en behouden van woordenschat
Sectie 2: 9 tips voor het verwerven en behouden van Engelse woordenschat
Ben je geen lezer, maar kijk je liever video’s? Neem dan een kijkje naar deze TED Women-video met praktische adviezen en inzichten over je geheugen van hersenexpert Wendy Suzuki. De video heet: The brain-changing benefits of exercise.
Volgens Scientific American vindt de omzetting van informatie in ons kortetermijngeheugen naar langetermijngeheugen plaats door fysieke veranderingen in onze hersenen. Wanneer langetermijnherinneringen worden gevormd, haalt de hippocampus informatie uit het werkgeheugen en verandert de werkelijke fysieke neurale verbindingen in de hersenen. Een langetermijngeheugen betekent dat onze hersenen nu gloednieuwe fysieke verbindingen hebben!
Het goede nieuws is dat deze nieuwe verbindingen tussen neuronen en synapsen blijven bestaan zolang ze in gebruik zijn. En dat is ook het slechte nieuws: ze blijven bestaan zolang ze worden gebruikt. Zodra je ze niet meer gebruikt, zul je ze vergeten.
Taalretentie is geen passieve bezigheid. Je moet de woorden ontvangen (lezen of horen) en ze vervolgens produceren (spreken of schrijven) om ze te onthouden. Idealiter betekent dit dat je de woorden ontvangt, ze uitspreekt of opschrijft, en ze vervolgens gebruikt in gesproken of geschreven taal in een context die geheugenstructuren opbouwt. En daarna herhaal je dit nadat er enige tijd is verstreken (gespreide herhaling).
Maar laten we beginnen met het leukste: tips voor het verwerven en onthouden van je Engelse vocabulaire!
Hoewel het verleidelijk is om te multitasken, bijvoorbeeld door een stickertje op je spiegel te bestuderen terwijl je je tanden poetst, toont de wetenschap aan dat nieuwe woorden veel beter blijven hangen als je je volledig kunt richten op je leersessie. Creëer een speciale plek en tijd voor het leren van vocabulaire en houd je daar aan.
De pen is machtiger dan de smartphone: een studie uit 2021 onder Japanse studenten laat zien dat informatie beter blijft hangen als je aantekeningen op papier maakt dan wanneer je typt op een telefoon, tablet of computer. Hoewel digitale apparaten handig zijn, kan het de moeite waard zijn om wat langzamer te werk te gaan en met de hand te schrijven.
Overweeg om te investeren in een speciaal notitieboek voor je vocabulaire – dit kan variëren van een goedkoop, eenvoudig schrift tot een prachtig leren journal met lijntjes – en gebruik het consequent.
Geen potlood bij de hand? Geen probleem, spreadsheets zijn een slimme en actieve manier om al je nieuwe woorden bij te houden.
Spreadsheets zijn een handige manier om al je vocabulaire op één plek te bewaren, en maken het gemakkelijk om specifieke woorden snel te vinden. Je kunt je lijsten op elke gewenste manier herordenen, ze uitprinten, opslaan in notitieboekjes, kleuren gebruiken, en er mee spelen op de manier die voor jou het beste voelt. Na verloop van tijd kun je woorden met vergelijkbare thema’s groeperen op basis van context.
Wil je hiermee oefenen? Gebruik dan eens deze handige indeling:
Kolom A: het woord of de woorden. Bijvoorbeeld: onderzoeken, onderzoek, onderzoekend, onderzocht
Kolom B: de vertaling van het kernwoord in je moedertaal. Je kunt overwegen een Google-spreadsheet te gebruiken met een formule voor automatische vertaling.
Kolom C: korte definitie, synoniemen en voorbeeldzinnen. Wat jou helpt om dit woord te onthouden, zijn de beste dingen om in deze kolom te zetten.
Een geheugen, om te memoriseren, memorabel, memorabeler…
Om je gebruik van vocabulaire en zinsconstructies te verbeteren, is het handig om de woordfamilie van een nieuw woord dat je hebt geleerd te verkennen. Bijvoorbeeld, als je het werkwoord ‘memoriseren’ leert, kijk dan ook naar het bijvoeglijk naamwoord en het bijwoord: ‘memorabel’ en ‘memorabeler’. Door de familie van woorden te leren en te gebruiken, kun je verschillende zinsstructuren opbouwen, waardoor je over vergelijkbare onderwerpen op een interessantere manier kunt praten.
Bijvoorbeeld: ‘We moeten de campagne memorabel maken.’ ‘De pakkende slogan moet klanten helpen om de merknaam moeiteloos te memoriseren.’
Voorkom dat je vastloopt in dezelfde eenvoudige zinsstructuren door afhankelijk te zijn van één woord uit de familie. Hierdoor wordt je taalgebruik interessanter, klink je slimmer en zelfs overtuigender!
Het doel van het leren van woorden is om ze te gebruiken, toch? Denk na over welke soort vocabulaire je het meest waarschijnlijk nodig hebt in alledaagse sociale en professionele situaties, en focus daarop.
Of kies een boek dat je leuk vindt en duik in de wereld van de auteur! Of kies een gestructureerd ESL-vocabulaireboek, zoals Cambridge English Vocabulary in Use. Voor business English zijn we fan van MacMillan Business Vocabulary Builder.
Vraag je taaldocent om je te helpen bij het vinden van goed geschreven artikelen. Omdat we veel met studenten Business English werken, zijn we dol op de Economist en Harvard Business Review. Dit zijn geweldige bronnen voor slim en uitdagend lezen. Noteer alle woorden die je niet kent en leer ze terwijl je leest en herleest; je begrip zal exponentieel toenemen!
Tot slot, houd je ogen open. De meest relevante taal is die je op een natuurlijke manier tegenkomt. Wanneer je een woord of uitdrukking tegenkomt die je wilt weten, noteer het, zoek het op (of vraag je leraar tijdens de volgende les), en verwerk het in je proces van je Engelse woordenschat verbeteren – en gebruik het dan ook!
Vergeet niet het orgaan dat verantwoordelijk is voor al deze memorisatie: je grote, prachtige hersenen. Hoewel ze opmerkelijk zijn in hun capaciteiten, zijn ze ook maar een zachte massa vlees met behoeften, net als de rest van je lichaam – zoals hydratatie, voeding en slaap.
Geheugen is sterk afhankelijk van je algehele fysieke gezondheid. Voel je je vergeetachtig en kun je je niet concentreren als je griep hebt? Dat zou al een aanwijzing moeten zijn – het onthouden van informatie is niet de prioriteit van je lichaam als het aan het vechten is tegen een infectie, hongerig, gestrest of uitgeput is. We weten dit, maar hoe vaak rennen we onszelf dan niet in de vernieling om het dagelijks leven bij te benen of onze ambities te achtervolgen?
Bovendien tonen studies aan dat je het volledige memorisatiepotentieel van je hersenen kunt ontketenen door alcohol op te geven! Volgens de NIH (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) verstoort matig tot zwaar drinken het langetermijngeheugen. Dus zelfs als je geen ‘probleem’ met alcohol hebt, probeer dan een maand alcoholvrij te zijn en kijk hoe het niet alleen je taalvaardigheid, maar ook je dagelijkse hersenfunctie beïnvloedt.
Als je de TED-video van Wendy Suzuki nog niet hebt bekeken, scroll dan terug naar de bovenkant van de pagina en kijk hem alsnog – tip!
Deze techniek wordt goed ondersteund door onderzoek en werkt op het principe dat we informatie het beste onthouden door wat tijd tussen studeersessies te laten, zodat het kan ‘inklinken’. Onthoud dat geheugen afhankelijk is van daadwerkelijke, fysieke veranderingen in je hersenen, en dit heeft tijd nodig om te gebeuren en te herhalen.
Onderstaand vind je een eenvoudige aanpak voor gespreide herhaling:
We denken vaak dat studeren en memoriseren een stille activiteit is, maar het is beter om geluid te betrekken bij het leren van een taal. Je leert deze woorden immers om ze te spreken, niet alleen om ze te herkennen tijdens het lezen, toch? Als je niet zeker weet hoe je een woord moet uitspreken, typ het dan in om een snel audioclips te horen. Luister naar het woord en herhaal het een paar keer totdat je het onder de knie hebt, en zeg het terwijl je het opschrijft.
Onze smartphones zijn ook handige opnameapparaten. Wanneer je een nieuw woord leert tijdens een Engelse les, wees dan niet verlegen! Pak je telefoon en neem jezelf of je leraar op terwijl je het woord hardop zegt, zodat je het later kunt herinneren.
Menselijke hersenen houden van verhalen. Daarom is onze film- en televisie-industrie zo enorm. Zelfs als je niet veel fictie consumeert, heb ik er alle vertrouwen in dat je geïnteresseerd bent in geschiedenis, waargebeurde misdaad of biografieën. We onthouden elementen van een goed verhaal omdat ze noodzakelijke onderdelen zijn van iets dat voor ons belangrijk is.
Neem je vocabulaire-acquisitie een stap verder en gebruik je lijst met nieuwe woorden om een heel verhaal te creëren. Verhalen vertellen kun je alleen doen, of tijdens een sessie met je Engelse trainer, waarbij jullie om de beurt de nieuwe woorden in een origineel verhaal verwerken. Wees creatief en gebruik je verbeelding en gevoel voor humor om je verhaal visueel en memorabel te maken. Zorg ervoor dat je het verhaal typt, schrijft of opneemt terwijl je voortgang boekt, zodat je later de vocabulaire kunt onthouden en behouden.
Er is geen vervanging voor een uitgebreide en mooie woordenschat; het uitbreiden van je vocabulaire is een van de meest lonende, maar ook uitdagende aspecten van het leren van een taal. Gelukkig zijn er veel manieren om het jezelf makkelijker te maken, waarvan wij er in deze blog een aantal hebben gedeeld.
Wil je dieper ingaan op het verbeteren van je Engelse woordenschat, of werken aan je Engels? Bekijk al onze zakelijk Engels cursussen via de onderstaande button.
Auteurs: Alexandra (English Center Trainer) and Brenda de Jong-Pauley, Director of The English Center, 2023
Vertaling: L de Ruijter, 2024
Bijgewerkt door: Eva (Business English Trainer), October 2024
Wat onze studenten van ons vinden: Bezoek TrustPilot voor geverifieerde beoordelingen.