Presenteren in Engels: Tips en tools

In dit artikel over presenteren in het Engels duiken we in de vaardigheden die bijdragen aan succesvolle en boeiende presentaties in een zakelijke setting. We bespreken de soft skills en smart habits die je helpen je presentatie naar een hoger niveau tillen. Zodat je trots kunt zijn op je presentatie – en je publiek onder de indruk!

Presenteren in het Engels: meer dan een PowerPoint

Heb je een belangrijke presentatie in het Engels op de agenda staan? Dan voel je de spanning misschien al opkomen. Niet nodig: met de juiste voorbereiding en focus nail je iedere presentatie. Bekijk onze zakelijk Engelse cursussen en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen.

Checklist: 9 Slimme Tools voor een Engelse Zakelijke Presentatie

  1. Gesproken Engels: klank en stijl
  2. Doel en belangrijkste punten
  3. Informatie en opzet
  4. Script schrijven en oefenen
  5. Lichaamstaal & handgebaren
  6. Tijdsbeheer
  7. Betrokkenheid
  8. Vragen van het publiek
  9. Techniek & apparatuur check

Deze blog over presenteren in het Engels in een zakelijke setting staat bol van de handige tips en nuttige adviezen. Voordat je verder leest, is het handig om te bedenken welke punten uit de checklist voor jouw situatie het meest relevant zijn. Sommige aspecten heb je misschien al onder de knie, terwijl je over andere misschien nog nooit heb nagedacht. Scroll dus rustig door de lijst en haal eruit wat je kunt gebruiken voorbereidingsproces (geweldig!), maar andere kunnen nieuwe, waardevolle vaardigheden zijn. Dus scroll er doorheen, neem wat je nodig hebt en laat de rest liggen. Maar eerst…

1. Presenteren in het Engels: Gesproken Engels

Voordat je aan de volgende Engelse zakelijke presentatie begint, is het belangrijk om kritisch te kijken naar je eigen gesproken Engels. Hoe zit het met je uitspraak, articulatie, intonatie, stemkwaliteit, spreektempo? Neem je wel voldoende pauzes? Ben je goed te begrijpen? Klinkt je stem prettig voor je publiek, of komt het te staccato, scherp, te hoog, vlak (zonder intonatie) of aarzelend over (gebrek aan vloeiendheid)?

Uitspraak

Accenten en uitspraak zijn belangrijke onderwerpen, maar de kern is simpel: als je Engels veel klankfouten bevat, zoals verkeerde klanken of ontbrekende klanken, kan het lastig zijn om je te volgen en te begrijpen. Accenten kunnen charmant zijn en iets toevoegen aan je Engels, maar het is belangrijk om te weten welke fouten je maakt en hoe groot de impact ervan is. Storen ze de communicatie? Als dat niet het geval is, hoef je er niet perse iets aan te doen. Als ze wel storend zijn, is het goed om die fouten te verbeteren. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Articulatie

Ar-ti-cu-la-tie is een cruciale vaardigheid bij het presenteren in het Engels, en kan het verschil maken tussen wel of niet begrepen worden door je publiek. Vraag maar aan een willekeurige acteur. Maar net als bij veel dingen geldt: het gaat allemaal om de balans. Mompelen (onder-articulatie) is een no-go, maar over-articulatie klinkt stijf en soms zelfs een beetje neerbuigend. In het Engels worden veel klanken weggelaten of verbonden. Het streven naar een natuurlijke, verbonden uitspraak is het doel.

Intonatie

Taalmuziek? In een Engelse zakelijke presentatie…? Ja, reken maar!

Zorg ervoor dat je de intonatie correct gebruikt (de op-en-neer bewegingen, het snelle en langzame, de uitrekkingen en samentrekkingen van Engelse woorden en zinnen) om je zinnen betekenis te geven. Zonder de juiste intonatie zal de betekenis van je presentatie in het Engels verloren gaan. Nogmaals, zodat het duidelijk is: je gesproken Engels zal voor de luisteraar weinig betekenis hebben, omdat het Engels afhankelijk is van intonatie om betekenis over te brengen. Zonder goede intonatie kan je Engelse presentatie verwarrend, saai of levenloos klinken.

Als je bijvoorbeeld aan het einde van een zin je toon verhoogt, duidt dat meestal op een vraag, terwijl een dalende toon een statement suggereert. Als je zegt: “You’re going to write the report” met vlakke intonatie (geen stijging aan het einde), klinkt het als een bevel! Engelstaligen verwachten deze toonverschuivingen om te begrijpen wat je echt bedoelt. Zonder de juiste intonatie kan zelfs een eenvoudige zin onduidelijk overkomen.

Stemkwaliteit

Wat is een goede stem? Wat is goede stemkwaliteit in een bepaalde taal? Dat hangt af van de taal. Wees je ervan bewust dat de “normale” stemkwaliteit in je moedertaal heel anders kan zijn dan wat een Engels gehoor aangenaam vindt. Dat maakt een andere taal of klank niet goed of fout, maar het is praktisch dat je geen Engels-sprekend publiek wilt vermoeien, verwarren of vervelen. In de zakenwereld is de concurrentie groot, en je klank moet je publiek aanspreken.

Op zoek naar een goed boek van een top Ted.com spreker? Bekijk “How to be heard: Secrets for powerful speaking and listening” van Julian Treasure. Nog een tip: “Ted Talks” van Chris Anderson. Beide boeken zijn overal verkrijgbaar.

Welke stem wordt in het Engels als het beste beschouwd? De meest populaire Engelse stem is een keel- of borststem met een relatief lage toonhoogte. Dit wordt soms de “daddy voice” genoemd, ongeacht het geslacht. Deze stem lijkt automatisch vertrouwen op te wekken en stelt je publiek gerust. Als je al een gemiddelde tot lage stem hebt, heb je geluk! Zo niet, dan zijn er manieren om te proberen je stemtoon te verlagen. Lees bijvoorbeeld “How to make your voice deeper.”

Is mijn stem te nasaal? Als je het gevoel hebt dat je “door je neus praat”, probeer dan deze eenvoudige truc:  zeg “ah” op je normale manier. Knijp vervolgens met je vingers je neusgaten samen, zodat er geen lucht kan ontsnappen. Herhaal dan het “ah”-geluid. Als het geluid niet stopt of van kwaliteit verandert, heb je geen nasale stem. Een nasale stem wordt over het algemeen niet geprefereerd in het Engels, hoewel de Amerikaanse actrice Fran Drescher het tot haar handelsmerk maakte in de populaire tv-show “The Nanny.”

Een nasale of ongebruikelijke stem kan een troef zijn voor zakelijke presentaties, voice-over werk, enz. – mits je het memorabel maakt. Dus als je een ongebruikelijke stem hebt en je kunt of wilt het niet veranderen, omarm het dan. Maak het je handelsmerk!

Spreektempo en frasering

Hoe snel moet ik spreken tijdens een zakelijke presentatie? Net als de toonhoogte, neigt het spreektempo omhoog te gaan wanneer we onder druk staan. Beheers je tempo om je publiek de tijd te geven om te verwerken wat je zegt. Probeer niet te imponeren door snel te spreken. Je zult je luisteraars alleen maar verwarren zonder voldoende tijd om de betekenis van je woorden te begrijpen en te verwerken. En spreek niet snel omdat je denkt dat mensen je fouten niet zullen opmerken als je snel genoeg praat, of omdat ze zullen denken dat je goed Engels spreekt omdat je snel spreekt. Zo werkt het niet.

De beste presentatoren nemen een gematigd tempo aan en gebruiken frasering (pauzes) om nadruk te leggen op betekenisvolle onderdelen van hun verhaal. Luister eens naar Obama in het onderstaande filmpje. Hij beheerst frasering perfect: hij levert behapbare betekenisvolle eenheden van spraak die op elkaar voortbouwen en leidt de luisteraar zachtjes en zelfverzekerd naar precies het punt dat hij wil maken. Geen luisteraar blijft achter door zijn uitstekende frasering!

Bekijk deze verzameling Obama-speechfragmenten van NBC News.

150 woorden per minuut is een goed spreektempo voor je zakelijke presentatie. De meeste experts zeggen dat ongeveer 150 woorden per minuut een goed tempo is voor een zakelijke presentatie. Lees je script hardop terwijl je een timer gebruikt om je tempo te berekenen en probeer om niet te versnellen wanneer je op het podium staat.

Beheers je snelheid en je geeft mensen niet alleen genoeg tijd om te verwerken wat je zegt; dat straalt zelfvertrouwen uit. Het is alsof je je luisteraars laat weten: “Dit is mijn moment. Ik heb iets waardevols te zeggen en ik ga me er niet doorheen haasten.”

Register

Je register is simpelweg het niveau van formaliteit dat je zult gebruiken. Het is belangrijk om dit goed te krijgen, maar als je presenteert aan je eigen bedrijf, misschien zelfs aan je eigen team, zal dit super eenvoudig zijn. Je kent de bedrijfscultuur immers goed. Maar als je buiten het kantoor of naar het buitenland gaat, houd dit dan in gedachten. Bedrijfsculturen worden steeds informeler, maar dit kan per bedrijf verschillen en zeker van land tot land. Te informeel zijn kan beledigend overkomen en te formeel kan je pompeus en afstandelijk laten lijken / gebrek aan empathie tonen. Als extra opmerking: wanneer je het land verlaat, zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de sociale normen zodat je, zoals wij zeggen, “niet voor aap staat.”

Nu je je instrument (je stem!) hebt voorbereid, gaan we verder met punt 2 op de checklist.

2. Wat is je intentie?

Bedenk de reden waarom je deze presentatie geeft. Wat is het belangrijkste doel van jouw presentatie? Je motivatie kan intern blijven, maar het is cruciaal dat jij precies weet waarom je het podium betreedt en presenteert. Of het nu een standaard wekelijkse presentatie voor je team is, of een presentatie voor het management waar veel vanaf hangt, het kennen van je “waarom” is essentieel. Wat wil je dat je publiek onthoudt van je Engelse zakelijke presentatie?

Vraag jezelf af: Wat wil ik dat het publiek onthoudt na mijn presentatie? Dit zijn de belangrijkste feiten of gedachten die ze niet mogen vergeten, vaak in de vorm van makkelijk te herhalen soundbites. Als het publiek vertrekt zonder deze belangrijke punten in hun hoofd geprent, dan is je presentatie niet geslaagd.

Daarnaast, hoe wil je dat je publiek zich voelt na afloop? Dit emotionele aspect kan variëren, afhankelijk van het doel van je presentatie. Moet het publiek zich slim en geïnformeerd voelen? Of misschien overtuigd, of gerustgesteld?

3. Presenteren in Engels: Informatie en structuur

Succesvol presenteren in het Engels begint met het verzamelen van alle relevante informatie, gegevens en ondersteunende materialen voor je presentatie. Bouw de presentatie op in een logisch gestructureerd format met een duidelijke introductie, kern en conclusie. Zorg ervoor dat alles vloeiend in elkaar overloopt, met een sterke opening en afsluiting.

Maak je presentatie spannender door een narratieve structuur toe te voegen. Creëer bijvoorbeeld spanning, anticipatie of humor om je verhaal tot leven te brengen. Dit maakt je presentatie boeiender. Nancy Duarte’s boek ‘The Secret Structure of Great Talks’  biedt goede tips over hoe je dit kunt aanpakken.

Begin je presentatie met een hook

Een hook is een slimme manier om je publiek meteen bij het begin te pakken, te boeien. Dit kan een interessante vraag, een grappige uitspraak of een opvallend feit over je onderwerp zijn. Zorg dat je niet begint met een standaard introductie zoals: “Hallo, ik ben Jan Jansen en vandaag ga ik het hebben over de geschiedenis van betonproductie in Nederland.” – je wil niet slaapverwekkend overkomen.

Slides: Visuele ondersteuning en tekst

Gebruik duidelijke, eenvoudige en aantrekkelijke visuele dia’s die je boodschap ondersteunen, maar zorg ervoor dat het scherm niet volgepropt staat met tekst. Mensen zijn niet goed in multitasken, en als er te veel tekst op het scherm staat, zullen ze stoppen met luisteren en beginnen met lezen. Zorg ervoor dat de tekst op de slides alleen de belangrijkste punten bevat die jij verder toelicht tijdens je presentatie. Als een zin of woord écht belangrijk is, laat deze dan op zichzelf op de dia staan zodat het extra opvalt.

4. Schrijf je script uit en oefen!

Ja, schrijf een script. Een goede presentatie geven is een beetje zoals acteren, dus net als een acteur moet je je script schrijven en leren.

Oefenen, Oefenen, Oefenen

Oefen het presentatiescript voor je Engelse zakelijke presentatie meerdere keren. Werk aan zelfverzekerd spreken op een comfortabel tempo. Zorg dat je bekend bent met de inhoud en je visuele hulpmiddelen. De beste manieren om te oefenen zijn staand, met een spiegel, samen met een vriend of partner, met de audio-opnamefunctie van je telefoon, of door jezelf op video op te nemen.

Luister naar feedback en naar je opnames. Er is altijd ruimte voor verbetering. Blijf oefenen totdat je tevreden bent met wat je hoort. Het hoeft niet perfect te zijn of native te klinken, maar het moet je persoonlijke best mogelijke versie zijn binnen de gegeven tijd. Zodra je je tekst goed kent, voeg die toe aan de notities in je presentatie (alleen voor jou zichtbaar), of gebruik ouderwetse indexkaarten met sleutelwoorden en -zinnen om je op het juiste spoor te houden met je min of meer gememoriseerde script.

5. Lichaamstaal als vaardigheid

Lichaamstaal is, volgens sommige experts, belangrijker dan wat je zegt. Of dat waar is of niet, doet er niet toe; het is duidelijk dat lichaamstaal een grote rol speelt in hoe je overkomt. Gebruik deze tips voor betere lichaamstaal tijdens je presentatie:

  • Maak een goede eerste indruk.
  • Sta naar je publiek gericht en blijf in het centrale deel van het podium.
  • Zorg voor een goede houding: je handen hangen natuurlijk langs je zij. Vermijd handen in de zakken, op je heupen of voor je lichaam. Knijp niet in je handen.
  • Maak gepaste gebaren die je boodschap ondersteunen.
  • Beweeg rustig, zonder nerveus heen en weer te lopen.
  • Probeer zelfverzekerde, kalme energie uit te stralen.
  • Laat je oogcontact geleidelijk over de hele zaal gaan, zodat iedereen zich gezien voelt.
  • Wees voorzichtig met alleen kijken naar leidinggevenden of mensen met hoge status, dit kan de verkeerde indruk wekken.
  • Tijdens een hybride presentatie is het belangrijk om ook naar je online publiek te kijken, zonder je rug naar de aanwezigen in de zaal te draaien. Met een lichte draai van je bovenlichaam kun je beide groepen aanspreken.
  • Het is prima om af en toe te kijken naar een bekende of vriendelijke persoon voor geruststelling, maar zorg ervoor dat je iedereen aandacht geeft. Tip: Als je zenuwachtig bent, kun je net boven de hoofden van mensen kijken.

>>Pro Tips:

Maak jezelf groot: Volgens onderzoek, zoals gepresenteerd door Amy Cuddy in haar TED Talk “Your Body Language May Shape Who You Are”, kan het aannemen van een krachtige houding je zelfvertrouwen vergroten. Bekijk haar presentatie voor meer inzicht.

Gebruik video-opnamen: Bekijk opnames van jezelf tijdens het oefenen om je lichaamstaal te verbeteren.

Leer van experts: Bekijk de video “Make Body Language your Superpower” van Stanford Graduate School of Business voor nog meer tips over lichaamstaal.

Handgebaren

Hieronder vind je een aantal handgebaren die je publiek tijdens je Engelse zakelijke presentatie kunnen helpen om de boodschap beter op te nemen. Start vanuit een neutrale houding met je handen langs je zij en varieer met de volgende gebaren:

  • Gift: Houd je armen in een hoek van 90 graden, ellebogen naar binnen, handpalmen omhoog. Dit gebaar gebruik je om feiten of opties te geven.
  • Show: Gebruik dit gebaar om te laten zien wat je met woorden zegt. Bijvoorbeeld: “handen op het hart” toont diepe emotie, een hand die omhoog beweegt symboliseert stijgende data.
  • Chop: Buig je armen bij de elleboog en maak een haksbeweging met één of beide handen om nadruk te leggen op wat je zegt.

Met deze technieken kun je jouw lichaamstaal effectief inzetten om je presentatie krachtiger en overtuigender te maken.

6. Presenteren in Engels:Time management

Wist je dat de maximale lengte van een Ted Talk 18 minuten is? Natuurlijk kan je Engelse zakelijke presentatie korter zijn, maar hoe langer de presentatie, hoe harder je moet werken om je publiek betrokken te houden.

Tijdens het oefenen moet je je presentatie inkorten of verlengen om binnen de toegewezen tijd te blijven. En als er geen verplichte lengte is, zorg er dan voor dat je presentatie kort en krachtig is. Wees beknopt en houd het to the point.

>> Pro Tip: Gebruik de timer op je telefoon om je tijd in de gaten te houden. Plan ook tijd in voor vragen en discussies, als dat van toepassing is.

7. Betrek je publiek

Voeg interactieve elementen, verhalen, opvallende statistieken en boeiende visuals toe om je publiek betrokken te houden. We leven in een visueel en auditief prikkelende wereld, denk aan TikTok, dus vermijd het geven van een saaie lezing. Gebruik je content, stem, lichaamstaal en dia’s om ervoor te zorgen dat je publiek zich blijft concentreren op wat jij te vertellen hebt. Verveel ze niet!

8. Vragen tijdens de presentatie in Engels

Soms wil je je publiek aanmoedigen om tijdens je Engelse zakelijke presentatie vragen te stellen, terwijl je in andere gevallen vraagt om vragen tot het einde te bewaren. In beide gevallen moet je voorbereid zijn op mogelijke vragen. Zorg ervoor dat je goed onderzochte antwoorden hebt voor verwachte vragen. Maar wat doe je als je een vraag niet begrijpt? Dit is een begrijpelijke angst voor veel presentatoren.

Probeer eens deze aanpak:

Zorg ervoor dat je een helper in het publiek hebt (iemand die goed Engels spreekt). Deze persoon kan je helpen moeilijke vragen te verwerken.

Accepteer dat je niet elke vraag zult begrijpen, en dat betekent niet altijd dat je luistervaardigheid onvoldoende is. Misschien heeft de vraagsteller een sterk accent of gebruikte hij een verwarrende zinsstructuur. Vraag hen beleefd om de vraag te herhalen. Wanneer je denkt dat je de vraag begrijpt, herhaal deze dan om bevestiging te krijgen en beantwoord vervolgens de vraag.

Als je de vraag nog steeds niet begrijpt, vraag je helper om de vraag opnieuw te formuleren. Werkt dat niet, vertel dan de vraagsteller dat je de vraag na de presentatie verder wilt bespreken. Je moet immers het tempo erin houden.

In een grotere zaal kun je meerdere ‘helpers’ hebben die met een microfoon rondgaan en vragen op een manier herhalen die voor jou makkelijker te begrijpen is. Je kunt ook helpers vragen om de vragen te verzamelen en vervolgens aan jou voor te leggen. Zo krijg je de vragen niet direct van het publiek, maar alleen van je helper, die je accent en manier van spreken al goed kent.

Oefen ook veelgestelde vragen met korte en bondige antwoorden. Onthoud dat het beste antwoord kort en to the point is. Draaf niet door, want de meeste mensen hebben een korte aandachtsspanne en er moet tijd overblijven voor andere vragen.

9. Controle van presentatieapparatuur & techniek

Test alle benodigde apparatuur en technologie (zoals de projector, microfoon, en laptop) ruim voor je presentatie. Zorg ervoor dat je een back-up plan hebt voor het geval er technische problemen optreden. Technische problemen komen vaak voor, en het is niet prettig om dit live te moeten oplossen wanneer alle ogen op jou gericht zijn. Zorg ook voor een aangewezen technische assistent die kan inspringen als er iets misgaat.

Vergeet tenslotte de beroemde uitspraak niet: “Het gaat niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt.” Zelfvertrouwen, enthousiasme, duidelijk spreken met een goed tempo en een aangename stem, gecombineerd met een goed gestructureerde boodschap, leiden tot een succesvol ‘Presenteren in het Engels’!

Auteur: Brenda de Jong-Pauley MA, Directeur, The English Center. Deze post is bijgewerkt in 2024.

Ted-video’s: Expertadvies voor zakelijke presentatievaardigheden

How to Speak so that People Want to Listen – Julian Treasure

TEDxEast – Nancy Duarte: The Secret Structure of Great Talks

TED Studio – Chris Anderson: TED’s Secret to Great Public Speaking

Over de auter “Presenteren in Engels: Tips en tools”: –  Brenda de Jong-Pauley MA, Director, The English Center. Trained as a teacher and psychologist in the US, Brenda loves helping people achieve their English language communication goals.

Vertaling: L de Ruijter

Wat onze studenten van ons vinden: Bezoek TrustPilot voor geverifieerde beoordelingen.

The English Center is CEDEO erkend

Cedeo Maatwerk opleidingen

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram